Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Fundera på vilken kyrka vi vill ha

Bild: Bild: Faksimil ETC Göteborg

ETC Göteborg.

"Vad är det som skrämmer POSK med att fler använder sin demokratiska rätt?"
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Svar på Mats Rimborgs replik

Tack Mats Rimborg, det känns skönt att även POSK ställer sig bakom uppmaningen att vara bra arbetsgivare. Kommunal kommer att se till att löftet följs!

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Att Kommunal uppmanar medlemmarna i en demokratisk förening att använda sin rättighet att rösta känns väldigt naturligt. Att vi sedan dessutom ber dem att välja i enlighet med Kommunals värderingar om alla människors lika värde känns också naturligt. 

Ett valdeltagande på knappa 13 procent ÄR lågt och det är ett problem. Att inte Mats Rimborg ser det på samma sätt finner vi underligt. Vad är det som skrämmer POSK med att fler använder sin demokratiska rätt?

Kommunal håller med Mats Rimborg om att kyrkans politiker bör ha sin förankring i kyrkans verksamhet och vara väl förtrogen med den. Vi förutsätter att de som fått förtroendet att stå på respektive vallistor har just det. Men är det verkligen en garanti för att de vill föra kyrkan framåt i det samhälle vi idag lever?

Tyvärr är det ju så att det även inom kyrkans värld finns vad vi kallar bakåtsträvare, som inte respekterar allas lika värde, till exempek genom att motarbeta kvinnliga präster eller äktenskap mellan samkönade. Det såg vi med tydlighet i prästen Jan-Åke Karlssons unkna text i Bohusläningen den 22 maj, där han argumenterar mot all kärlek som inte är mellan en man och en kvinna. 

Kommunal ber medlemmarna i Svenska kyrkan att fundera över vilken kyrka de vill ha. Är det den med kvinnliga präster, där alla är välkomna och där vi har en bra personalpolitik och arbetsmiljö? Är det en folkkyrka eller en elitkyrka de vill ha?

Kyrkan har verkligen stått upp för en god människosyn och sant solidariska handlingar, inte minst i samband med det stora flyktingmottagandet. Vi vill att den ska fortsätta i samma anda. Därför uppmanar vi återigen medlemmarna i Svenska kyrkan att använda sin röst på en person eller ett parti som de känner förtroende för och som kommer att verka för en fortsatt humanitär och tolerant kyrka.

Ämnen i artikeln