Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Framtiden är redan här - bostadssituationen måste utvecklas

"Vi klarar av att bygga fort och billigt för att lösa problemet här och nu, inte 2021 eller 2035", skriver debattörerna.
"Vi klarar av att bygga fort och billigt för att lösa problemet här och nu, inte 2021 eller 2035", skriver debattörerna. Bild: Bild: Anders Wiklund/TT

ETC Göteborg.

"Vi lever i en föränderlig tid och det är dags att utveckla staden på alla sätt genom kollaboration och ekologiskt tänkande."
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Vi lever i en märklig värld med oerhörda orättvisor och det känns märkligt att sitta och skriva detta om något som varit “akut” en längre tid. Man behöver idag ha flera år, jag upprepar, flera års kötid för att hitta ett boende. Det råder samtidigt en ojämlikhet och en del Göteborgare vill kasta ut de nyanlända, många klagar och överklagar när de får dessa människor som grannar. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

 

Mitt i allt detta har många av våra vänner och ungdomar nu fått besked om högskoleantagningen. Vi kan meddela att i Göteborg ligger kötiden sedan flera år tillbaka på cirka ett och ett halvt år för studentrum och upp till fem år för en lägenhet.

Vi i jagvillhabostad.nu Göteborg, har som mål att bilda opinion för att utöka beståndet av bostäder, men vi kan också göra något åt det med ett tydligt koncept och detta är ett meddelande till de styrande i Göteborg: Vi klarar av att bygga fort och billigt, för att lösa problemet här och nu, inte 2021 eller 2035. Med detta meddelandet kommer här också socio-ekonomisk analys på köpet:

Vi lever i ett kunskapssamhälle där 14-åringar kan koka ihop en kärnreaktion i garaget. “Fake news” sprids bokstavligt talat i ljusets hastighet genom de fiberkablar som hastigt och slarvigt grävs ner runt om i Sverige, vilket leder oss till felet - det är i marken som problemen sitter.

Byggherrarna klagar på att priset är för högt på stadens tjänster och tiden det tar att få en markanvisning - utredningar skall göras, göras om, ändras och sen utredas igen. Att det är oekonomiskt att få upp bostäder tror vi inte på, det kan vi bevisa. Varför detta ska vara ett argument för att stoppa över 1000 bostäder är märkligt när det är flera tusen sökande till lägenheter på varje objekt på boplats. Det skall tilläggas att det även byggs tillfälliga bostäder lite väl fort, vid Ramberget har man fått stoppa bygget och vid Lindholmen har man haft problem. Detta leder till höga kostnader, dyra hyror och bostadsrätter till ett högt pris, ofta i kombination med en ohållbar lånesituation och allt hårdare amorteringsregler är inte svårt att koppla ihop längre. Det hör ihop med en bostadsbubbla som hypotetiskt hotar att spricka när som helst. Detta leder i sin tur att det byggs för lite och andrahandshyrorna skjuter i höjden med avregleringar.

Dessutom ställer den så kallade parkeringsnormen till det, genom att subventionera de verkliga kostnaderna med belopp nämnda på mellan 500 000 eller en miljon för en parkering, samtidigt som dessa dyrbara ytor faktisk kan utnyttjas betydligt smartare genom att bygga bostäder. Det har redan debatterats av Yimby i Göteborg att det är ohållbart. Bygger man istället bostäder närmare kollektivtrafik, skolor, butiker, arbete och andra ställen så minskar behovet av bilar, vilket både Jan Jörnmark tillsammans med Patrik Sjöberg och Lars Marcus från Chalmers kan förklara.

 

"Vi lever i en föränderlig tid och det är dags att utveckla staden på alla sätt genom kollaboration och ekologiskt tänkande."

 

Det uppenbart märkliga är att man till och med tar till nödlösningar som villavagnar för att lösa bostadskrisen, men nu också vattnet i Göteborg för att bygga bostäder. Där får Martin Öbo på fastighetskontoret trolla med knäna för att hitta en kostnadseffektiv och snabb lösning. Vi undrar om han gjort sin research ordentligt, om så är fallet, varför har han inte hört av sig till oss angående Snabba hus? Vi är ingenjörs- och arkitektstudenter från Chalmers som kan det här med byggande och ekonomi så ni kan lita på oss, dessutom har Jagvillhabostad.nu gjort det förr. Hur många kan säga det om att bygga 200 bostäder på kort tid?

Samtidigt försöker Förvaltnings AB Framtiden driva nya idéer utan att lyckas. Ska man skylla på stadsbyggnadskontoret eller på intern konkurrens i staden, med Älvstranden Utveckling AB som också har problem att få igenom sina planer att man känner sig hotade när man stoppar ett projekt som kunde gett 2600 nya bostäder?

Ett problem man kan se från en rent organisatorisk synvinkel är hur fragmenterad och isolerad de olika nämnderna i Göteborg är tillsammans med sina respektive förvaltningar, och detta gäller inte bara frågan om bostäder med plan- och bygglovsärenden. Ta bara exemplet gällande den tidigare nämnda fiberkabeln där man inte klarar av att samförlägga stadens olika behov under marken. Den som är insatt vet vad jag menar, det gäller såväl fjärrvärme, el, VA och något så banalt som en trottoar med tillhörande avrinning av vatten. Detta ställer såklart till det för stadens olika tjänstemän, där de politiska vindarna blåser fram och tillbaka i debatten vilket försenar beslut som debatteras i evigheter, utan att låta experterna få de resurser som behövs. Frågan är - kommer man klara målet med 4000-5000 nya bostäder per år?

Slutligen kan man summera att inget av ovan nämnda problem är isolerade, de tillhör ett sammanhang av mer fundamental karaktär. Det är tydligt att det behövs ett paradigmskifte och en förändrad kultur inom stadsutvecklingen i Göteborg. När nu regeringskansliet tagit ett stort steg att öppna upp våra städer genom PSI-direktivet kan man minska kostnaderna och låta civilsamhället hjälpa till i att utveckla nya lösningar genom öppen data och smarta lösningar.

Göteborgsandan som vi hört talas om kommer nu på allvar att bli utmanad av nya idéer och en ny typ av logik, genom digitalisering och så kallad big data. Några har redan börjat att samla in och lägga ut information om hyresrätter, men framtiden är här och vi står nu inför en transformation av Göteborgs stad som behöver alla som kan, vill och har en vilja att gemensamt ta hand om de utmaningar vi står inför. Vi lever i en föränderlig tid och det är dags att utveckla staden på alla sätt genom kollaboration och ekologiskt tänkande. För vi kan inte lita på att några kommer klara av detta om man inte kan väga privata intressen mot allmänheten på ett smart sätt.

 

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00