Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Förpassa Horace och hans likar till historien!

Ledamöterna Horace Engdahl, Per Wästberg samt Sture Allén, Bo Ralph och Tomas Riad samtalar under Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Stora börssalen i Börshuset i Stockholm.
Ledamöterna Horace Engdahl, Per Wästberg samt Sture Allén, Bo Ralph och Tomas Riad samtalar under Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Stora börssalen i Börshuset i Stockholm. Bild: Foto: Henrik Montgomery / TT

Dagens ETC.

Historien har ägts av män som Horace. De har förfogat över tolkningsföreträdet. Men om de ska få definiera vår framtid avgör du och jag!
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Historien har ägts av män som Horace. De har förfogat över tolkningsföreträdet. Men om de ska få definiera vår framtid avgör du och jag!

Alla dessa Horace. Män som tror att män är guds gåva till mänskligheten är historien full av. Tänk att vi bara för ett litet tag sedan såg på Horace som en bildad och kultiverad människa. Idag vet vi annorlunda. Men om det inte hade varit för en kompetent journalist och arton modiga kvinnor så hade vi varit kvar i vår villfarelse. Nu har slöjan lyfts och Horace avslöjar sin kvinnosyn och sin narcissistiska självbild varje gång han öppnar munnen. På samma gång hjälper han oss att förstå vår historia. För Horace avviker inte från historiens maktmän. Han är i själva verket följsam till de normer män med makt har utformat genom historien. De behöver inte lyssna till någon. Framförallt inte till kvinnor. De är sig själva nog. De har makten och säger vad som faller dem in och förväntar sig att vi andra ska lyssna. Några exempel ur vår nutidshistoria:

1992 gjorde Svensk ishockeys ordförande Rickard Fagerlund ett utspel om varför han INTE tyckte att damishockey skulle bli en OS-gren:

– Damishockeyn tar bara resurser från vår manliga verksamhet. Det vore bättre om kvinnor ägnade sig åt att vara vackra. Ridning är en lämpligare idrott för kvinnor.

2013 uttalade sig svenska herrlandslagets lagkapten Zlatan Ibrahimovic om skandalen när Svenska Fotbollsförbundet belönat Anders Svensson med en bil för hans 148 landskamper medan Therese Sjögran som hade spelat 182 landskamper inte fick någonting:

– Hylla honom i stället för det här rekordet och för att han är en av de få spelare vi har som har kommit upp på den nivån. Det är bättre att vi är på den linjen än att vi sänker hela hans värde för att jämföra honom med damernas prestationer. De kan få en cykel med min autograf så blir det bra.

Den manliga narcissismen och kvinnoförnedringen kan knappas bli mer motbjudande än vad dessa exempel visar. Tyvärr måste jag avslöja att denna kvinnosyn inte stannat i historien eller bara finns kvar i akademin. I mitt arbete mot ojämställdhet har jag har mött Horace gelikar som kommunalråd, som ordförande i fotbollsföreningen, som chef i näringslivet, bland grabbarna på företagets årliga julbordsbjudning, som coola killen i skolan osv.

Fram till #metoo kunde dessa män arbeta ostört. Det som är nytt i vår tid är att allt fler, framförallt kvinnor, inte längre inte accepterar dessa maktmän och deras sexistiska agerande. Vi har alla makten, att antingen bestämma oss för att titta ned och inte göra något när män mansplainar eller att ta vårt ansvar och säga ifrån. Valet avgör vilken värld vi får och vilken värld vi lämnar över till våra barn. Om vi väljer tystnad när män utsöndrar sin kvinnoförnedring, så sänder vi ut budskapet till våra barn att det är okej. Det är så vi anser att man kan behandla tjejer. Och ni pojkar, ni är värda det. Gå vidare, få makt, bli Horace! Ansvaret är ditt och mitt. Vi kan säga ifrån. Tillsammans kan vi förpassa sexismen och kvinnoförnedrarna till historien!

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00