Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Festivaler bör bjuda in till samtal om sexuella övergrepp

Way out west 2015. ”En festival är på gott och ont en tolerant arena där besökarna kan testa nya identiteter”, skriver debattörerna.
Way out west 2015. ”En festival är på gott och ont en tolerant arena där besökarna kan testa nya identiteter”, skriver debattörerna. Bild: Bild: Adam Ihse/TT

ETC Göteborg.

Sommartid är festivaltid och iGöteborg duggar musikeventen tätt under sommarmånaderna. Här bjuds späckat spelschema på Liseberg, bredd på Göteborgs kulturkalas, stora konserter på Ullevi, Summerburst och så kronan på verket: Way Out West.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

I år har sexuella övergrepp mot kvinnor på ett flertal festivaler kastat en mörk skugga över festligheterna. Detta är tyvärr inga unika händelser. Genom åren har många kvinnor (och även män) anmält sexualbrott på många olika festivaler, till exempel på Arvikafestivalen, Emmabodafestivalen, Hultsfredsfestivalen, Metaltown, Peace and love, Summerburst och Sweden Rock. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Way Out West meddelar att sexuella ofredanden och övergrepp i år kommer att diskuteras specifikt på föreläsningsscenen. Vi välkomnar initiativet. Problemet med sexuellt våld måste lyftas upp i ljuset i alla möjliga sammanhang och det är positivt när kloka och kända personer säger vad de allra flesta redan intuitivt känner är rätt och riktigt. Samtidigt gäller det att involvera så många som möjligt i samtalet, inte bara experterna. Vad vi behöver är ett levande och engagerat samtal, vid köksbordet, i lunchrummet, i omklädningsrummen, på skollektioner och i vardagens spontana möten.

När polisen på Bråvalla delade ut armband med texten #tafsainte valde även många killar att bära det. Där tror vi att kampanjens viktigaste syfte låg: att väcka killarna och få dem att ta ställning. Även de killar som valde att inte bära armbandet gjorde ett ställningstagande. Det vi behöver är att bjuda in så många killar och män som möjligt att delta i ett samtal om varför man väljer att agera på olika sätt, för det handlar om val.

En festival är på gott och ont en tolerant arena där besökarna kan testa nya identiteter, om än bara för några dagar. Det tillfälliga uppluckrandet av normer och de många möjligheterna till möten kan utmana ens värderingar. I väntan framför scen på nästa artist, i matkön, toakön eller vid entrén uppstår samtal där normer och myter utmanas. Men också kvinnosyn och manssyn. 

Festivaler skulle kunna öppna upp för mer organiserade ”samtalsrum”, platser dit besökare kan söka sig för att prata om dessa relevanta frågor. Några av dessa rum kan riktas exklusivt till killar och män, dit de kan gå för att prata om bilden av Mannen. Organisationer som Män för jämställdhet och projekt som Killfrågor.se har lång praktisk erfarenhet av att arbeta med värderingsfrågor kopplat till manlighet och maskulinitet och skulle kunna bjudas in att leda öppna, undersökande och respektfulla samtal. Möten där killar och män i olika åldrar kan ställa frågor, resonera och pröva tankar och värderingar kring roller, förväntningar, begränsningar och möjligheter. 

Tillsammans behöver vi bryta mönstret av att bara vara passiva åskådare eller ännu värre, skylla ifrån oss. Vi män måste nå den punkt där vi aktivt ingriper innan, under och efter ett sexualbrott. Genom samtalen kan vi ytterst få till stånd en beteendeförändring då kränkningen av kroppar avnormaliseras och upphör.

Ämnen i artikeln