Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Fantastiskt mycket bra har hänt i Gamlestaden

”Stadsdelens identitet och historia är viktiga byggstenar i framtidens Gamle­staden”, skriver debattörerna.
”Stadsdelens identitet och historia är viktiga byggstenar i framtidens Gamle­staden”, skriver debattörerna. Bild: Bild: Averater/CC BY-SA 3.0

ETC Göteborg.

I en artikel i ETC kritiserar Anders Westerström Fastighetsägare i Gamlestadens arbete. ETC har gett oss möjlighet att svara på kritiken. Vi vill passa på att sätta in utvecklingen i Gamlestaden i ett större sammanhang.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Många av dem som bott i Gamlestaden länge minns väl förfallet i stadsdelen i slutet av 1990-talet. Stadsdelen var inne i en förslumningsprocess. Flera offentliga platser och även enskilda fastigheter hade misskötts gravt under lång tid. Skottlossningar och bilbränder var tydliga tecken på att kriminella krafter hade makten i stadsdelen. Många valde att flytta från stadsdelen. Många som bodde kvar vantrivdes. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Fastighetsägare i Gamlestaden är en ideell lokal fastighetsägarförening som bildades 2001 för att avhjälpa en akut situation. Initiativet togs av Bostads AB Poseidon i nära samverkan med ett antal privata fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Drivkraften hos dem som valde att engagera sig var inte sällan en genuin kärlek till en av Göteborgs mest historiska stadsdelar. 

Sedan dess har fantastiskt mycket bra hänt i Gamlestaden. Vi ser att den arbetsmetod vi har utvecklat här fört med sig mycket positiv kraft till stadsdelen. Genom Fastighetsägare i Gamlestadens verksamhet har många boende kunnat förverkliga sina idéer och påverka sin närmiljö. 

Några konkreta exempel är utvecklingen av stadsdelsparken Bunkeberget, Holländareplatsen, spontanidrottsplatsen, Banérsparken, stadsodling, Gamlestadsgalej, Jazzfestivalen, Braxen, Nylösegatan, belysningen på Lars Kaggsgatan, miljön under viadukten, kyrkogårdsgången, tillsynsvandringar och boendeparkering som ledde till upphörd skrotbilsavställning. 

Vi för en ständig dialog med boende i stadsdelen på många sätt. En enkätundersökning visar att endast 23 procent av de boende tyckte att det var mycket bra att bo i Gamlestaden 2001. Den andelen ha ökat till 40 procent 2015. Hela 96 procent tycker numera att det är mycket eller ganska bra att bo i stadsdelen. Den upplevda tryggheten har ökat kraftigt och vi kan se att flera brottstyper har minskat betydligt – från nivåer flera gånger högre än Göteborgssnittet, till att närma sig Göteborgssnittet. Gamlestaden har blivit en stadsdel att bo och trivas i. Det gläder oss, och det borde glädja de flesta som ägnar tid och engagemang åt stadsutvecklingsfrågor. 

I ÖP 2009 pekades Gamlestaden ut som ett strategiskt nybyggnadsområde. I en situation med skriande bostadsbrist ska fler få möjlighet att bli Gamlestadsbor. Service och kommunikationer ska utvecklas och stadsdelen befinner sig i en positiv utvecklingsspiral. 

De nya projekten är i grunden spännande men för med sig nya utmaningar. Därför fokuserar Fastighetsägare i Gamlestaden nu på att stötta lokala butiker och verksamheter så att de ska kunna utvecklas och finnas kvar när stadsdelen förändras. Vi fortsätter även arbetet med att utveckla stadsmiljön och driva trygghetsfrågor när det tyvärr har visat sig att öppen narkotikahantering växer i stadsdelen för närvarande. 

Vi arbetar efter en tydlig vision om Gamlestaden med plats för mångfald av människor och verksamheter. Stadsdelens identitet och historia är viktiga byggstenar i framtidens Gamlestaden.  

Utvecklingen av våra städer är viktig att diskutera. Ännu mer angeläget är det att få till stånd bra processer i områden som lider av stagnation. De bästa utvecklingsstrategierna är de som medför ökat värde för både boende, fastighetsägare och kommunen.  

Vi tycker att vi har visat en väg som fungerar i Gamlestaden.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00