Debatt. .

2018-12-04 09:00
Foto: Markus Schreiber
Puffetikett
ETC Göteborg

EU ska stå på din sida!

”Oavsett om du bor i Borås, Biskopsgården eller Bryssel så ska EU stå på din sida. SSU vill att fördelarna med EU ska komma alla till del – och bidra till ett mer jämlikt samhälle.”

Många unga upplever att problemen vi står inför är så många och så stora att de inte går att lösa. Det är lätt att förstå den känslan. Men med rätt politik går det att hantera även de stora frågorna. Oavsett om du bor i Borås, Biskopsgården eller Bryssel så ska EU stå på din sida. SSU vill att fördelarna med EU ska komma alla till del – och bidra till ett mer jämlikt samhälle.

Till alla er som är förbannade över att högerextrema krafter växer sig starkare, ni som tycker att människan ska sättas framför marknaden, till er som vill att slit ska löna sig men att fusk ska straffas och ni som är oroliga för hur vi ska klara klimatomställningen: valet till Europaparlamentet handlar om er. Vi kan göra något åt det tillsammans.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

För att vi ska kunna möta de stora utmaningarna – och göra alla till vinnare – behöver EU stå upp för demokrati och våra grundläggande värderingar, stärka de fackliga rättigheterna i EU, stänga de hål i lagstiftningen som möjliggör skattefusk och stärka arbetet för klimatomställning. Socialdemokraterna är den politiska kraft som står upp för ett EU som vill lösa de stora utmaningarna och göra vardagen bättre för vanligt folk.

För vår generation har det aldrig varit viktigare att stå upp för jämlikhet och mänskliga rättigheter än just nu. Demokratiska principer utmanas, grundläggande värderingar ignoreras och aborträtten hotas även inom EU, inte minst i Polen och Ungern. SSU vill att EU utvecklar fler verktyg för att hindra stater att bryta mot våra gemensamma värderingar – och kräver att EU slutar betala ut pengar till de stater som inte lever efter våra principer. Vi kommer inte backa en millimeter i kampen för att skydda demokratin – mot högerextremismen. I Europa ska alla kunna känna sig trygga. Här ska demokratiska principer gälla.

Globaliseringen möjliggör för svensk export och fler jobb. Ungefär 1,4 miljoner svenskar har ett jobb att gå till tack vare vår export. Många av de jobben finns här i Västsverige. Samtidigt vet vi att marknaden har gått före människan i EU under alltför lång tid. Starka och konkurrenskraftiga företag skapar jobb och bidrar till välfärden. Men den som blir av med sitt jobb på grund av konkurrensen ska aldrig lämnas ensam. Fackliga rättigheter måste stärkas och grundtryggheten säkras i hela EU. Vi ska konkurrera med kompetens – aldrig med låga löner och sämre villkor.

Den växande ojämlikheten har bidragit till att populistiska och högerextrema rörelser är på frammarsch. Varje år förlorar EU:s medlemsländer mellan 450–650 miljarder kronor på grund av skatteflykt. Pengar som skulle kunna bidra till vår gemensamma välfärd. Därför kräver SSU att EU täpper till de hål i lagstiftningen som möjliggjort skatteplaneringen som uppdagades i Panama-avslöjandet och misstänkta penningtvätten inom Danske Bank. Aggressiv skatteplanering eller skattefusk hör inte hemma här. EU ska stå på hårt arbetande folks sida – inte på skattefuskarnas.

En grundförutsättning är att vi har en planet som går att leva på. När USA lämnat walk-over i klimatkampen och lämnat Parisavtalet behöver EU ännu tydligare ta på sig ledartröjan i klimatomställningen. För att klara målen i Parisavtalet krävs handling. Därför måste EU:s system för handel med utsläppsrätter reformeras så att det ligger i linje med klimatmålen i Parisavtalet. Det ska inte vara lönsamt för företag att förstöra klimatet – och SSU kräver en tydlig plan för hur EU ska bromsa vår planets uppvärmning. 

Vi tror att EU kan lösa många av de stora utmaningar som ibland känns omöjliga att hantera. SSU kommer att driva en valrörelse till Europaparlamentet i maj 2019 där vi står upp mot högerextremismen och kämpar för att skapa ett jämlikt samhälle.

/ Linus Glanzelius

SSU:s nationella kandidat till Europaparlamentet

/ Lina Ahl

distriktsordförande SSU Skaraborg

/ Sofia Andersson

distriktsordförande SSU Fyrbodal

/ Assar Wixe

distriktsordförande SSU Göteborgsområdet

/ Amalia Rud Pedersen

distriktsordförande SSU Göteborg

/ Alexander Paulsson

distriktsordförande SSU Värmland