Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: EU måste bli bättre på att försvara romer

Bild: Foto: VAdim Ghirda/TT/AP

Dagens ETC.

”Vi behöver införa ett europeiskt kunskapscenter kring extremism för att kunna kartlägga hatet och hotet mot utsatta grupper.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Genom den europeiska historien har romer blivit systematiskt diskriminerade, trakasserade och förföljda. Tvångssteriliseringar och påtvingad assimilation är bara några av många fruktansvärda exempel på hur romer behandlats. Det är fortfarande okänt hur många romer som mördades under Förintelsen men det rör sig om hundratusentals. I Sverige klassade rasbiologer romerna som en oönskad grupp på början av 1900-talet men diskrimineringen började redan på 1500-talet när de första romerna flyttade till Sverige.

Trots alla framsteg som Europa gjort ser vi än idag hur romer diskrimineras runtom i Europa. Grundläggande mänskliga rättigheter som rätten till utbildning och hälsa som andra tar för givna är ofta något som förvägras romer. Romer är systematiskt diskriminerade på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden runtom i EU. Det finns områden i till exempel norra Ungern där romer utgör mer än 50 procent av lokalbefolkningen men helt saknar politisk representation.

I takt med att populistiska och högernationalistiska krafter fått fäste i Europa under senare år har hatbrotten ökat. Vi har sett hur molotovcocktails slängts in i hem och hur romer misshandlats på öppen gata runtom i Europa. Detta förekommer i alla Europas länder men på få platser är detta så institutionaliserat som i Rumänien och Bulgarien, där också den största andelen av Europas romer lever.

EU måste bli bättre på att användas som en del av lösningen för romer och andra utsatta grupper i Europa. Det finns flera exempel när EU-kommissionen krävt svar från länder som diskriminerat romer. Detta är en bra början, men EU behöver göra betydligt mer för att försvara romers mänskliga rättigheter.

Vi anser att EU ska införa en sanningskommission för att utreda de brott som romer utsatts för genom åren samt skapa kunskap om diskrimineringen som pågår än idag. Vi behöver också införa ett europeiskt kunskapscenter kring extremism för att kunna kartlägga hatet och hotet mot utsatta grupper.

Ska vi minska diskrimineringen idag krävs dock mer akuta och hårda åtgärder. Vi vill se tydligare krav och uppföljning på huruvida länder följer mänskliga rättigheter. De länder som inte gör detta bör få EU-bidrag indragna. Det innebär att länder som Rumänien, Ungern och Bulgarien inte kommer att kunna vara aktuella för EU-bidrag så länge som de systematiskt diskriminerar romer. Det är väl känt att EU grundades som ett fredsprojekt i ruinerna av andra världskriget. Det borde vara självklart att EU också kan säkerställa att länder inte kan få bidrag från EU utan att samtidigt stå upp för grundläggande rättigheter.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00