Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Ett obehagligt sätt att skapa motsättning

”Om vi som tillhör medelklassen vill skapa ett tryggare samhälle för alla bör vi dela med oss mer till dem som har sämre förutsättningar att få ett bra liv”, skriver dagens debattörer.
”Om vi som tillhör medelklassen vill skapa ett tryggare samhälle för alla bör vi dela med oss mer till dem som har sämre förutsättningar att få ett bra liv”, skriver dagens debattörer. Bild: Foto: Lars Pehrson / TT

ETC Göteborg.

DEBATT: Djupt obehagligt när GP publicerar text på ledarplats där innehållet kan sammanfattas som att det är invandrarnas fel.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Det är djupt obehagligt när Göteborgs största morgontidning på ledarplats publicerar en krönika där innehållet kan sammanfattas i en enda mening: Det är invandrarnas fel. Obehaget blir inte mindre när tidningen nekar att ta in en replik.

VI VILL VETA VAD DU TYCKER!

Skicka din insändare eller debattartikel, upp till 4000 tecken, till
goteborg@etc.se

Vi menar att det är nödvändigt att bemöta Malcom Kyeyune krönika med rubriken ”Vänta bara tills medelklassen drabbas” (GP 13/9).

Kyeyune skriver svepande om stora kostnader för asylmottagningen och antyder att flyktingar erbjuds en gräddfil. Det är ett lika beprövat som obehagligt sätt att skapa motsättningar mellan grupper. Är det inte bättre att skriva klarspråk?

Asylsökande på boende där mat ingår får 24 kronor i dagersättning. Där mat inte ingår är dagersättningen 74 kronor. Den som vill bo i eget boende får bekosta detta själv. Samhällets kostnader för en plats i migrationsverkets boenden varierar kraftigt efter utbud och efterfrågan.

Nyanlända som deltar i Arbetsförmedlingens etableringsplan kan under högst två år få etableringsersättning med 308 kronor per dag, fem dagar i veckan.

Den som får uppehållstillstånd i Sverige skall försörja sig själv genom arbete. Arbetslösa invandrare utan a-kassa har som alla andra rätt att söka försörjningsstöd (socialbidrag). Försörjningsstödet för ensamstående är enligt 2017 års riksnorm 3 930 kr i månaden plus hyreskostnad.

Personliga ersättningar är förstås endast en del av samhällets utgifter för invandring och integration. Finans-departementet beräknar kostnaden till 336 miljarder kronor fram till 2020. Det är oerhört mycket pengar. Men under samma tidsperiod väntas budgetunderskott vändas till budgetöverskott och statsskulden minska till mycket låga 43 procent av bruttonationalinkomsten. Sveriges ekonomi kan bära kostnaderna för en generös flyktingpolitik.

Det är också viktigt att komma ihåg invandringens intäktssida. Utan gårdagens invandrare skulle dagens Sverige inte fungera och skatteinkomsterna för stat och kommun vara väsentligt lägre. På samma sätt kommer dagens invandrare att bidra till morgondagens svenska välstånd.

Kyeyune slösar inte bläck på genomtänkta resonemang. Han nöjer sig med enklaste populism. Sverige beskrivs som ett samhälle på ruinens brant där medelklassen till slut utarmas på grund av invandringen: ”Vad kommer de ensamkommande afghanerna att äta, när svenska reklamare och statsvetare måste vända sig till Frälsningsarmén?”

Det finns aldrig pengar till allt. Det gäller oavsett hur stora samhällets skatteintäkter är. Varje budget innehåller prioriteringar och kompromisser. Att ställa flyktingmottagningen mot medelklassens välstånd är lika illa genomtänkt som att ställa sjukvårdens brister mot regionens utgifter för kultur.

När Kyeyune ironiserar över humanismen utgår han från en ensidigt kapitalistisk syn på tillvaron. Medelklassen kan tänka sig att pytsa ut stora summor till nyanlända så länge de själva sitter trygga. Men vänta tills de själva får äta i Frälsningsarméns soppkök.

Är dramaturgin trolig? Sverige står inte inför ekonomisk kollaps. Migrationsverket beräknar att 23 500 personer söka asyl i Sverige under 2017. Den är en rännil av världens 60 miljoner flyktingar.

Humanism är inte en lyxartikel. Humanism är en nödvändig förutsättning för ett mänskligt samhälle. Kyeyunes undergångs-vision river och sliter i den tillit som människor behöver ha till varandra. Han undergräver humanismen när historien lär oss att förföljelse och förintelse startar med polarisering. Nyligen uppmärksammades minnet av kristallnatten i Tyskland 1938. då övergick lögnen ”det är judarnas fel” till mord och förintelse.

Om vi som tillhör medelklassen vill skapa ett tryggare samhälle för alla bör vi dela med oss mer till dem som har sämre förutsättningar att få ett bra liv, både till ”narkomaner, folk med grava funktionshinder, pensionärer”, som Kyeyune uttrycker det, och till människor som flytt undan krig.

Eva Lardner Björklund, Kyrkoherde Oscar Fredriks församling

Marika Palmdahl, Kyrkoherde Masthuggs församling

Gert Gelotte, Journalist

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00