Debatt. .

2019-10-18 11:54
Foto: TT/AP/
Puffetikett
ETC Göteborg

Erdogan använder flyktingar som slagträ

Långsamt har världen vaknat upp till Turkiets intåg i norra Syrien och att Sverige nu lovat att stoppa försäljning av krigsmateriel till Turkiet är bra, skriver dagens debattörer. Men både stater och individer kan göra mer, anser de.

– Så många har bett mig att ”ta det försiktigt”. Jag uppskattar omtanken, verkligen, men det är inte säkert här. Inte för någon, och det finns inget sätt att ta sig härifrån.

Så skriver en av våra vänner på plats i Rojava på sin Facebooksida. Hon är en av alla de som åkt från Europa för att delta i samhällsbyggandet där. USA lämnade området och gav grönt ljus åt Turkiet att gå in. Dödssiffrorna stiger hela tiden. Ungdomar tar sig från södra Kurdistan för att delta i kampen vid fronten. De ska kämpa mot en av Natos största försvarsmakter med 600 000 soldater; Turkiet som har bombplan och stridsvagnar.

Hemma i Sverige följer vi händelseförloppet med stor vrede. Känslor av maktlöshet blandas med kärlek till våra vänner som kämpar där nere. Vi ser den tjocka röken efter bomberna, barn som förlorat sina ben och barn som förlorat sina liv. En plats som varit säker förvandlades över en natt till en av världens farligaste platser. Enligt FN är 130 000 människor på flykt undan Turkiets terror.

Turkiet kallar sin militäroperation ”Fredens källa” men det är inget annat än krigsbrott. Erdogan bombar fram en ”buffertzon”dit många syriska flyktingar, som just nu befinner sig i turkiska flyktingläger, ska förflyttas. Flyktingar används än en gång som slagträ i Erdogans politiska maktspel. Hans verkliga mål är att krossa det demokratiska folkstyre som byggts upp i Rojava. I samma handvändning inleder han ett folkmord.

Turkiets militäroperation sker under förevändningen att stoppa terrorister, ett sätt för Erdogan att vinna sympati i hemlandet. Terrorstämpeln används dock fritt mot alla Erdogans meningsmotståndare. Journalister, folkvalda politiker – alla som står emot Erdogan fängslas eller slås ned. Även privatpersoner som skriver på sociala medier tystas, berättar Human Rights Watch i Turkiet.

SDF, YPG och YPJ besegrade IS. Medan de nu skyddar civilbefolkningen mot Turkiets attack hissas nya IS-flaggor i norra Syrien. Turkiet bombar flyktingläger. IS-familjer i lägret Syn Isa har utnyttjat situationen för att rymma från lägret. Detta samtidigt som IS-celler har utfört nya attacker nära Raqqa – staden som IS utnämnde till huvudstad för sitt kalifat.

Under tiden börjar omvärlden sakta vakna och inse vad som sker. USA, EU, Ryssland, Indien med flera fördömer Turkiets invasion av Rojava. Syrien har gått in militärt för att driva tillbaka den turkiska armén och dess miliser. Sveriges utrikesminister Ann Linde fastställer att invasionen strider mot folkrätten. Hon talar om en stundande humanitär katastrof i området och varnar också för en återkomst av Daesh/IS. Sveriges regering och riksdag har lovat att stoppa all försäljning av vapen och annat krigsmateriel till Turkiet och att verka för ett europeiskt vapenembargo. Det betyder ett förbud mot att sälja vapen och krigsfordon till Turkiet.

Vi vill säga till Ann Linde: Bra. Men nu måste du jobba på att övertyga resten av EU!

Vad kan du som läsare göra? För det första, organisera dig! Rojavakommittéerna är ett nätverk som finns i flera svenska städer, i nära samarbete med grupper över hela Europa och i Rojava.

Under den internationella kampanjen #RiseUp4Rojava har en bred vänster slutit upp. Engagemanget gör stor skillnad. Så:

Sätt press, sprid ordet, stöd ekonomiskt och delta i protesterna!

Vår vän vid fronten hälsar:

– Jag känner inte en enda internationalist här som inte kommer att kämpa om frontlinjen kommer till dem. Om du vill hjälpa till att stoppa det scenariot, så kan du göra stor skillnad genom att ta upp kampen mot den turkiska staten i Europa och i resten av världen.