Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: En röst för Sveriges minkar

”Där politiker misslyckas kan vi konsumenter i Göteborg dra vårt strå till stacken för att göra en skillnad”, skriver dagens debattörer i dag på pälsfria fredagen som är instiftad av Djurens rätt.
”Där politiker misslyckas kan vi konsumenter i Göteborg dra vårt strå till stacken för att göra en skillnad”, skriver dagens debattörer i dag på pälsfria fredagen som är instiftad av Djurens rätt. Bild: Foto: Alf Ove Hansen

ETC Göteborg.

Stå upp för de djur som utnyttjas för sin päls.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

I dag på pälsfria fredagen uppmanar vi alla boende i Göteborg att stå upp för de djur i Sverige som fortfarande utnyttjas för sin päls. Klockan 17.00 samlas vi på Gustaf Adolfs torg för att genomföra en manifestation för minkarna på Sveriges pälsdjursfarmer.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

De cirka en miljon minkar som i dag lever på svenska minkfarmar sitter instängda i små gallerburar tillsammans med flera andra minkar. I burarna uppstår en enorm stress, där avbitna kroppsdelar och stereotypa beteenden ofta blir konsekvensen. Cirka ett halvår gamla gasas minkarna ihjäl med koldioxid, en bevisat plågsam metod. Kvar blir endast de minkar som skall användas för nästa års avel.

Minken är ett solitärt och semiakvatiskt djur, vilket innebär att de föredrar ensamhet och spenderar lika stor tid i vatten som på land. Utöver den påtvingade gemenskapen som de utsätts för i burarna på svenska minkfarmer bidrar avsaknaden av simvatten till en ökad stress hos djuren, då de inte kan tillgodose sina naturliga behov. Just det sistnämnda är ett brott mot den svenska djurskyddslagen som säger: ”§4 Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt” (Sveriges Djurskyddslag 1988:534). Trots att detta lagbrott är fastslaget av flera instanser får verksamheten fortsätta. Branschen själva hävdar att minken i dag är domesticerad och därmed saknar behovet av simvatten, något som forskning har visat inte stämmer.

Inspektionsprotokoll från länsstyrelsens kontroller visar år efter år på mängder av brister, så som bitskador och döda minkar som påträffats i burar. Detta trots att minkfarmare oftast blir ”förvarnade” av Länsstyrelsen när dessa kontroller kommer att genomföras. Samtidigt har antalet kontroller blivit allt färre de senaste åren och farmarna allt mer ljusskygga.

Genom samlingsorganet Svensk Mink, som företräder de flesta farmarna i landet, sker ett omfattande lobbying- och påverkansarbete för att bevara branschens ekonomiska intressen, både gentemot politiker, myndigheter och konsumenter. För bara några veckor sedan menade till exempel deras företrädare i media att de ekonomiska intressena som finns i pälsbranschen står över miljöintressen.

År 2005 lade Socialdemokraterna fram ett förslag för att skärpa kraven på minkindustrin i Sverige och tvinga den att följa djurskyddslagen för att få fortsätta sin verksamhet. Förslaget föll dock i samband med regeringsskiftet året därpå och sedan dess har frågan endast diskuterats i politiska sammanhang utan att något beslut fattats. Utvecklingen i Europa är dock mer positiv. Flera länder har i dag ett förbud mot minkuppfödning, däribland Nederländerna, Storbritannien och Österrike.

En stor majoritet av svenska befolkningen är emot minkuppfödning. Detta har undersökningar genomförda av flera oberoende undersökningsföretag på uppdrag av Djurens Rätt visat på år efter år. Senaste undersökningen av Demoskop visade på att 8 av 10 svenskar inte tycker att det ska vara tillåtet att föda upp minkar i bur för sin päls. För denna tydliga opinion blundar i dag våra politiker och fortsätter att springa minkbranschens ärenden.

Det är dags att stå upp för de svagaste och göra våra röster hörda för minkarnas skull. Där politiker misslyckas kan vi konsumenter i Göteborg dra vårt strå till stacken för att göra en skillnad. Varje gång vi väljer bort päls i vår konsumtion försvagas branschens existens-berättigande och vi bidrar inte bara till ett minskat lidande utan även till ett ökat tryck på politiker att lyssna. Så var alltid noga med att köpa pälsfritt nära du köper dina kläder i framtiden så kommer vi tillsammans att göra en skillnad där den som bäst behövs.

Camilla Björkbom, Förbundsordförande för Djurens Rätt

 

Andreas Nordvall, Ordförande för Djurens Rätt i Göteborg

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00