Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: En jämlik stad kräver att alla stadsdelar tar ansvar

”Angered har tagit emot 612 flyktingar förra året, vilket kan jämföras med Centrum som tagit emot 54 personer.” 
”Angered har tagit emot 612 flyktingar förra året, vilket kan jämföras med Centrum som tagit emot 54 personer.”  Bild: Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

ETC Göteborg.

Göteborg är en segregerad stad med en ökad polarisering mellan fattiga och rika, utsatta och välbeställda.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Kriget i Syrien och andra kriser runt om i världen har tvingat många människor på flykt. En liten andel av dem har tagit sig till Sverige och Göteborg. Men hittills har flyktingmottagandet varit ojämnt fördelat över staden. 

Göteborg är en segregerad stad med en ökad polarisering mellan fattiga och rika, utsatta och välbeställda. Samtidigt som bristen på alternativ styr nyanlända till vad vi kallar utsatta områden, finns en självvald form av segregering som karakteriserar stadsdelar som Askim och Torslanda. 

I dag bor omkring 6 000 asylsökande i Göteborg. Utöver dem tog staden emot över 2 000 personer med uppehållstillstånd förra året. Stadsdelarna Angered och Östra Göteborg har tagit störst ansvar för flyktingmottagandet. Angered har tagit emot 612 flyktingar förra året, vilket kan jämföras med Centrum som tagit emot 54 personer. Likaså utmärker sig stadsdelarna Örgryte-Härlanda, Majorna-Linné och Askim-Frölunda-Högsbo för att ha tagit emot få. 

Det är inte acceptabelt att vissa stadsdelar tar ett oproportionerligt stort ansvar för våra gemensamma utmaningar. Flyktingmottagandet behöver fördelas jämnare över staden och självsegregeringen i de rika stadsdelarna måste upphöra. Vi är en stad och ska därför också dela på ansvaret. 

Vi ser samma trend ute i Europa där länder som Tyskland och Österrike tröttnat på att bära huvudansvaret för flyktingkrisen och nu vädjar till solidaritet från övriga länder. Likaså skiljer sig flyktingmottagandet inom Sverige, där rika kommuner försöker undslippa ansvar till varje pris. 

I Göteborg vill vi bryta trenden och agera för ett solidariskt flyktingmottagande. Ett viktigt steg är förslaget om temporära bostäder i de stadsdelar som i dag tagit emot få nyanlända. Det möjliggör ett bättre mottagande och en chans för de nya invånarna att inkluderas i samhället. 

Det är först i mötet med en brutal verklighet och en flyktingström vi inte sett sedan andra världskriget som medmänskligheten och humaniteten sätts på prov. Låt oss därför visa att alla delar av Göteborg är beredda att stå upp för människovärdet och göra vad de kan för att hjälpa till. Tillsammans skapar vi en jämlik och sammanhållen stad.

Ämnen i artikeln