Debatt. .

2019-12-19 08:54
BIld: Jonas Dagson/TT
Puffetikett
ETC Göteborg

Det går inte att spara sig till en sjukvård i toppklass

Det är orealistiskt att Sahlgrenska ska lyckas spara in 400 tjänster utan att det påverkar kvalitén på sjukvården, skriver dagens debattör

400 tjänster på Sahlgrenska ska bort. Detta trots att Socialdemokraterna fick igenom en avskrivning av föregående års underskott, vilket jag är väldigt tacksam för. Redan förra året sparade Sahlgrenska bort 200 tjänster.

De 400 tjänsterna ska reduceras genom så kallade ”naturliga avgångar” enligt Sahlgrenskas ordförande Henrik Ripa (M). Han säger också att det inte kommer påverka kvalitén eller tillgängligheten på sjukvården. Vilken verklighet lever han i?

Vårdavdelningar står redan tomma, platser har stängts ner på grund av brist på kompetent personal som vill arbeta på Sahlgrenska. Vi undersköterskor är inte beredda att sänka våra redan låga löner för att börja jobba på Sahlgrenska, som för övrigt har bland de lägsta lönerna för Kommunals grupper inom sjukvård i samtliga regioner.

Tror Ripa på fullaste allvar att 400 anställda på Sahlgrenska sitter och rullar tummarna om dagarna? Det går inte att spara sig till en sjukvård i toppklass, det går inte heller att effektivisera fram den genom neddragningar och ännu större produktionskrav. Eller är det nya chefsledet det som ska sparas bort? Knappast troligt.

Det är så man börjar misstänka att Moderaterna med Johnny Magnusson och Henrik Ripa i spetsen gör detta medvetet, för att allmänheten ska tappa tron för vår offentliga sjukvård, kanske för att få en större acceptans för dyra marknadslösningar som endast gynnar den superrika delen av befolkningen, riskkapitalisterna och deras vänner – Magnusson och Ripa.

Christine Marttila 
Ordförande Kommunal SU Östra