Debatt. .

2017-08-09 04:00
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Det är rimligt att fortsätta ge unga en trygg plats

10 834 631 kronor. Det är vad Göteborg beräknas att få för att stoppa omflyttningar av unga i asylprocess när riksdagen beslutat om regeringens förslag till höständringsbudget. I Göteborg står de frivilliga organisationerna Reningsborg och Agape redo. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ driver frågan. De frivilliga organisationerna redo att börja jobba. Nu undrar vi var är socialdemokraterna är?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

#vistårinteut Göteborg har tillsammans med många andra drivit frågan om att stoppa omflyttningar av åldersuppskrivna eller naturligt 18 år fyllda ensamkommande barn och unga under asylprocessen. Det är rimligt att fortsätta ge unga en trygg plats i kommunen. Det är rimligt att ge dem fortsatt nära avstånd till skola, vänner och de kontakter de fått hos göteborgarna. Nu finns medel för att följa socialtjänstlagens intentioner.

#vistårinteut Göteborg har stått utanför kommunfullmäktiges sammanträde varje månad sedan i december och uppmanat kommunpolitiker att lyssna till civilsamhället. Vi har haft banderoller som lyder "Låt de unga stanna", delat ut flygblad om psykisk ohälsa och skickat nödrop från civilsamhället.

MP, V och F! har lyssnat till professioner och volontärer och förstår. De står inte heller ut och stöttar oss. Men Socialdemokraterna med Ann-Sofie Hermansson och Marina Johansson i spetsen har istället fastnat i fruktlösa diskussioner om vems ansvar det är att ta hand om sköra ungdomars liv.

 

"Vi behöver ett snabbt svar från ansvariga socialdemokratiska politiker."

 

Vi har lyssnat på förklaringar om varför kommunen inte kan ta ansvar och hänvisningar till tjänsteutlåtanden från stadsledningskontoret (vars tolkningar av ansvaret skiftat betydligt mellan olika månader). Vi har bemött er med den allra största respekt vi kan uppbringa, med kunskap och kärlek. Vi har fått löften om återkoppling; nu visar det sig att Marina Johansson och övriga socialdemokrater tar semester trots dessa löften.

Det är allvarligt. Medan ni njuter av er semester förvärras allt fler ungas psykiska ohälsa. Vi behöver ett snabbt svar från ansvariga socialdemokratiska politiker. Vi får nödrop från barn och unga i Göteborg dagligen! Pengarna finns, civilsamhället står redo och vår uppmaning är: Agera!

 

Med kärlek, kamp och kunskap

Helena Mäki och Anders Göransson

#vistårinteut Göteborg