Debatt. .

2017-09-14 04:00
Foto: Johan Nilsson / TT

Därför utförde vi en blockad mot strippklubben

Att vi fortfarande har sexistiska företag och verksamheter så som strippklubbar är en skam.


VI VILL VETA VAD DU TYCKER!

Skicka din insändare eller debattartikel, upp till 4000 tecken, till
goteborg@etc.se


Samtidigt som de bidrar till att försöka hålla kvar det system där män är vinnarna och kvinnor de som förlorar, så har politiker och makthavare inte ägnat en tanke åt hur eller varför de

fortsätter att tillåta företag och verksamheter vars enda uppgift är att tjäna pengar på mäns makt över kvinnor.

Strippklubbar, precis som porr och prostitution, bidrar och förstärker mäns makt och överordning gentemot kvinnor. En utav de gemensamma nämnarna dessa branscher har är att de alla profiterar på kvinnors kroppar. De använder och utnyttjar den objektifiering och sexualisering som finns i samhället för att kunna tjäna pengar på det. Vi menar att kvinnans kropp inte är någonting som ska objektifieras, sexualiseras och säljas. Att jobba på en strippklubb är inget jobb som alla andra – det går endast ut på att behandla kvinnan som ett objekt istället för ett subjekt.

Vi vill inte heller att kvinnans kropp ska kunna köpas på det sätt som det går att göra på en strippklubb. De män som köper tjänster av kvinnor som arbetar på strippklubbar gör just det för att de ser dem som objekt: som inte likvärdiga människor. Dessa personer, dessa män kommer inte att sluta sexualisera kvinnor eller sluta se dem som objekt bara för att de går ut från strippklubben, nej snarare tvärtom. Vi menar att en sådan kvinnosyn inte ska bli bekräftad och belönas med tillgängliga strippklubbar.

Vi vill ha bort könsmaktsordningen, vi vill krossa den ordning som gör att män har mer makt än kvinnor. De allra flesta är överens om att vi vill ha ett jämställt samhälle, att fortsätta tillåta strippklubbar är inte vägen att gå. Strippklubbar förstärker den könsmaktsordning som vi har och vi kommer aldrig att kunna krossa den genom att fortsätta låta sexistiska företag och verksamheter få fortsätta.

Vi kräver att strippklubbarna stängs ner. De göder objektifieringen och sexualiseringen av alla kvinnor. Vi kräver att regeringen som så fint kallar sig ”feministisk” och andra makthavare tar något slags ansvar och går från ord till handling, men vi kommer inte att sitta och vänta på att de gör det. Därför utförde vi en blockad mot en strippklubb i lördags. Vi har fått nog nu. Det är dags för feminism. På riktigt.

My Kårlycke, talesperson för aktionen

Mathilda Eskilsson, vice distriktsordförande Ung Vänster Göteborg och Bohuslän