Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Därför prioriterar vi ­undersköterskorna

”Vår förhoppning är att höjda löner för undersköterskor också ska få effekt för andra diskriminerade grupper”, skriver Eva Kärrman, Kommunal väst.
”Vår förhoppning är att höjda löner för undersköterskor också ska få effekt för andra diskriminerade grupper”, skriver Eva Kärrman, Kommunal väst. Bild: Bild: Bertil Ericson/TT

ETC Göteborg.

Kommunal väljer att sätta hårt emot hårt i nästa års avtalsrörelse. Det är en av flera anledningar till att LO-förbunden inte samordnar sina lönekrav den här gången. Ja, det är besvärligt, men det vore oansvarigt av Kommunal att agera på annat sätt.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Våra krav på jämställda löner är på intet sätt orimliga eller oseriösa. De låga lönerna påverkar Kommunals medlemmar hela livet. Arbetarkvinnor i Sverige klarar sig sällan på sin pension, utan måste leva på sin respektives inkomst, eller på garantipension. De är enkelt uttryckt fattiga, trots ett långt, och ofta slitsamt, yrkesliv. LO har tidigare kommit överens om att halvera löneskillnaden mellan män och kvinnor till år 2028. Men kvinnodominerade yrken får aldrig en chans att komma i kapp de mansdominerade om alla ska få lika mycket i procent. 

Varför prioriterar då Kommunal undersköterskorna och inte alla lågavlönade medlemmar på en gång? Jo, det är en yrkesgrupp som tjänar mindre enbart på grund av att majoriteten är kvinnor. Vi menar allvar med att arbete inom vård och omsorg ska löna sig lika mycket som ett yrke med jämförbar utbildning inom teknikområdet. I dag är skillnaden 2 800 kronor i månaden, det blir mycket pengar när man räknar ihop ett yrkesliv.

Dessutom är bristen på undersköterskor är ett akut problem. SKL, Sveriges kommuner och landsting, uppskattar att det till år 2019 behöver rekryteras 24 000 nya undersköterskor. Om 20 år kommer det att saknas 160 000 undersköterskor om vi inte gör något nu. Här i Västra Götaland är siffrorna lika oroande som i resten av landet. Hur vill vi ha det när vi blir gamla och sjuka? Hur vill vi att våra anhöriga ska ha det när de inte kan klara sig på egen hand? 

Utan undersköterskor kommer vi snart att se fler (kvinnor) gå ner i arbetstid för att vårda sina anhöriga. Vidare kommer vi att få än större problem med vårdrelaterade sjukdomar på våra sjukhus, eftersom ingen finns där för att ta hand om den patientnära omvårdnaden, som personhygien och sår. Onödigt, kostsamt för samhället och plågsamt för den drabbade patienten.

Våra kommuner och landsting måste göra allt för att utbilda och rekrytera alla som är lämpade för och intresserade av yrket. Att höja lönerna är en nödvändig åtgärd.

I kommande avtalsrörelse ska Kommunal ta sitt ansvar som Sveriges största fackförbund och föra konstruktiva förhandlingar för alla våra medlemmar.  Vår förhoppning är att höjda löner för undersköterskor också ska få effekt för andra diskriminerade grupper. Självklart driver vi på för bättre villkor inom alla de branscher Kommunals medlemmar arbetar.  

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00