Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Därför ordnar jag en killmiddag

Bild: Jurek Holzer / SvD / TT

ETC Göteborg.

Vi män måste som ett kollektiv fråga oss själva och varandra vad vi kan göra för att motverka destruktiva beteenden.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

De senaste månadernas #metoo-kampanjer har fått ett enormt genomslag, i vårt land och i stora delar av världen. I spåren av #metoo har kampanjer på samma tema uppstått som till exempel #tystnadtagning, #jagsjungerut och #medvilkenrätt. Bransch efter bransch visar upp kraftiga brister och spår av svinaktiga beteenden som har tillåtits pågå i åratal. Jag kommer mot bakgrund av detta att ordna en öppen killmiddag dit du är välkommen om du identifierar dig som man.

VI VILL VETA VAD DU TYCKER!

Skicka din insändare eller debattartikel, upp till 4000 tecken, till
goteborg@etc.se

I den politiska sfär där jag befinner mig, uppmärksammas vi genom #imaktenskorridorer. I landets högsta politiska församling, riksdagen, där jag har ett förtroendeuppdrag som riksdagsledamot hade man kunnat hoppas att det såg bättre ut. Så är inte fallet. Drygt 20 kvinnliga kollegor har vittnat om att de i sina roller som politiker har utsatts.

Anledningen till att genomslaget för #metoo är så omfattande är för att det berör oss alla på olika sätt. Det är omöjligt att stå oberörd.

#Metoo är en revolution. Används de krafter som nu driver dessa frågor på ett konstruktivt sätt kommer det att kunna bryta ner patriarkala strukturer. Förhoppningsvis kan det som nu sker bidra till att fler kvinnor vågar träda fram och säga ifrån och att männen reflekterar över sina beteenden och förändrar sig. För vi män måste också vara aktiva i diskussionerna och ta vår del av ansvaret. Kampanjen handlar ju heller inte bara om grova övertramp som har kommit i dagens ljus utan det berör också sexism, jargong och förhållningssätt mot varandra baserat på kön och könsroller.

Vi män måste som ett kollektiv fråga oss själva och varandra vad vi kan göra för att motverka destruktiva beteenden och fundera på vad manlighet egentligen innebär.

 

För några veckor sedan ordnades det en middag i riksdagen för de manliga ledamöterna från olika partier. Vi var drygt 20 män som valde att gå dit från sju av riksdagens åtta partier. Vi samlades över en bit mat för att diskutera maskulinitetsnormer, jämställdhetsfrågor och hur vi själva beter oss i vår vardag. Det blev en riktigt bra kväll med viktiga diskussioner. I spåren av detta bildas nu ett manligt nätverk i riksdagen som jag tillsammans med min kollega Robert Hannah från Liberalerna kommer att vara med och leda.

Jag har för egen del tagit initiativ till en öppen middag för män – en killmiddag – i Göteborg. Där kommer vi att diskutera männens roll och beteenden med fokus på jämställdhet. Den middagen kommer att äga rum den 4 december vid Järntorget i Göteborg kl 18.30 och dit är du välkommen oavsett vem du är. Det enda kravet är att du ska betrakta dig själv som en man. Vill du komma är du välkommen att höra av dig till mig via Facebook eftersom föranmälan krävs.

Jag hoppas och tror att den revolution som #metoo har inneburit kommer att leda till att vi alla beter oss bättre mot varandra.

Johan Büser (S), riksdagsledamot

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00