Debatt. .

2014-12-01 16:30
”Vi ser inte alltid funkofobin som ett förtryck, eftersom att begreppet inte är så etablerat hos allmänheten.” Bild: Hasse Holmberg/TT
”Vi ser inte alltid funkofobin som ett förtryck, eftersom att begreppet inte är så etablerat hos allmänheten.”

Dags att krossa funkofobin!

I dag möts personer med normbrytande funktionalitet av förtryck i form av fördomar och ett otillgängligt samhälle, detta förtryck kallar man för funkofobi. Det är ett förtryck som kan liknas med rasism och homofobi.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Förtrycket nekas ofta av samhället. Men i dag behandlas inte personer med en funktionsvariation som vem som helst, utan ses som annorlunda och ibland till och med som konstiga varelser. Personer med funktionsvariationer har inte de rättigheter som de är berättigade till, i dag.

Det bör ses som en rättighet.

Många har tyckt att ordvalet för förtrycket är dåligt, eftersom att människor inte anser att folk har fobi för personer med normbrytande funktionalitet och tycker i stället att förtrycket borde benämnas som till exempel handikappdiskriminering.

Anledning till att ordet funkofobi valdes är för att det är lätt att förstå vad man menar.

Något annat man kan få höra är att folks fördomar och okunskap inte kan anses vara ett förtryck på grund av att folk bara har okunskap kring bemötande.

Men man kan inte hela tiden skylla på okunskap. Det handlar om att läsa på, att intressera sig och att behandla alla människor lika, oavsett kön och könsidentitet, sexuell läggning, funktionalitet och etnicitet.

Detta bör inte vara konstigt år 2014, funkofobin finns och präglar samhället, det går inte att blunda för.

Det ska inte heller kunna skyllas på okunskap, det är en dålig ursäkt och något man som person med funktionsvariation får höra väldigt ofta, då den typen av ursäkt är väldigt vanlig.

Det är en ursäkt som egentligen är lätt åtgärdad. Alla kan skaffa sig kunskap kring ämnet.

Att funkofobi nu blir ett erkänt förtryck av Svenska Akademins ordlista är ett enormt kliv fram i utvecklingen av ett samhälle där funkofobin inte längre existerar, och jag hoppas att funkofobin en dag blir historia. Men som det är
i dag måste vi öppna våra ögon för att kunna motverka den. För den finns, det går inte att undgå.

Människor ser rasismen och homofobin, men vi ser inte alltid funkofobin som ett förtryck, eftersom att begreppet inte är så etablerat hos allmänheten. Människor känner inte igen begreppet, men att man från och med nästa år kan slå upp det i ordlistan och peka på att det faktiskt finns, gör det också lättare att motverka funkofobin.

Johanna Andersson 
Unga Rörelsehindrade Göteborg