Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Byggbranschens förutsättningar märks på kvaliteten

Bild: Bild: Bertil Enevåg Ericson / TT

ETC Göteborg.

Byggnads Väst vill att byggföretagen satsar mer på kvalitét, planering och säkerhet.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Tempot är numera väldigt högt i byggbranschen vilket drabbar många som flyttar in i ett nyproducerat men slarvigt byggt hus. Vi inom Byggnads vet att våra medlemmar kan bygga väldigt bra hus, vägar, broar och tunnlar. Men vi är oroliga över utvecklingen och vill att byggföretagen tar sitt ansvar och satsar mer på kvalitét, säkerhet och planering.

Tidigare gick de flesta byggnadsarbetare oftast hem från jobbet och var stolta över det de varit med och byggt. Dagens förutsättningar tar död på en del av den stoltheten. Givetvis finns det många byggföretag där allt fungerar bra, sedan finns det riktigt dåliga och hela skalan däremellan. 

Byggnads Väst har följt utvecklingen de senaste åren. Vi ser stress, oreda, slarv och dålig arbetsmiljö. Där det brukade vara ordning och reda är det i dag ofta kaos med grejer som ligger slängda överallt.

Förutom en allvarlig trend med fler anmälda arbetsplatsolyckor börjar det också synas allt mer i kvalitéten på de hus som är färdiga. Många minns säkert problemen med krackelerade fasader och annat byggfusk i ett hus på Friggagatan i Göteborg 2012. 

I dag är det snarare regel än undantag att det finns allvarliga fel i nyproducerade flerbostadshus. Kanske är du en av dem som precis flyttat in i din drömbostad och plötsligt fått se vatten spruta som en fontän rakt ut ur ett eluttag. Just vattenfyllda väggar är en vanlig syn. Det är prefabricerade och står ute i regn. När de lyfts på plats hinner de inte torka. 

Förklaringen är att känslan för helheten blivit sämre. Många byggföretag har få egna anställda. En underentreprenör gör väggarna, sedan kommer nästa gäng och sätter i fönster. I slutskedet blir det ofta viktigare att det ser klart ut än att det är ordentligt gjort.

Och det kostar pengar. De flesta stora byggföretag i Sverige har i dag särskilda arbetslag som åker runt på byggen och fixar till slarvigt genomförda jobb. Nyligen fick ett företag plocka ut de flesta golv som lagts i ett nytt hus. Byggföretaget hade satsat på en tunn parkett som var 15 kronor billigare per kvadratmeter. ”Vi var tvungna att plocka ut golven och spackla om alltihop från början. Det såg ut som fan”, säger en av de som fick rycka ut och fixa problemen.

Byggnads tror att kostnaderna för att fixa till i efterhand snart blir för stora. Antingen blir det en mer utdragen självsanering, eller så anstränger sig branschen för att förbättra sig direkt. Vi vill att byggnadsarbetarna får bättre möjligheter att visa sina kunskaper, sin erfarenhet och sin stolthet i att bygga för framtiden.

Ämnen i artikeln