Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Brygga över klassklyftorna med höjd kommunalskatt

Dagens ETC.

Coronapandemin har synliggjort klassklyftorna och sprickorna i välfärden. Det är hög tid att minska den ekonomiska ojämlikheten genom att beskatta de allra rikaste och höja kommunalskatten, skriver Tony Haddou (V) och Daniel Bernmar (V).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den ekonomiska ojämlikheten har ökat rejält under pandemin samtidigt som välfärden fortsätter att nedmonteras. Världens rikaste drar ifrån ännu snabbare medan de fattiga lämnas efter. Den globala hjälporganisationen Oxfams årliga ojämlikhetsrapport visar hur världens tio rikaste personer rekordsnabbt har återhämtat sig ekonomiskt och tjänat en halv biljon dollar under pandemin. Det är pengar som skulle räckt till att både vaccinera hela jordens befolkning och motverkat att människor hamnat i fattigdom till följd av pandemin. När pandemin var på sin högsta topp förra året tjänade exempelvis Amazons Jeff Bezos 13 miljarder dollar på en dag.

Pandemin har inte bara synliggjort klassklyftorna och hur livsavgörande klassfrågan är. Den har också visat att nyliberalismen och skattesänkningar nått vägs ände. I Sverige har den rikaste procentens förmögenheter ökat kraftigt sedan 80-talet samtidigt som den offentliga välfärdens andel av ekonomin har minskat och på den linjen tycks regeringen fortsätta. Det är en skadlig linje som efter decennier av skattesänkningar, nedskärningar i välfärden, privatiseringar och utförsäljningar har skapat ökade klassklyftor och en välfärd på svältkost.

Politiken som högerstyret driver i Göteborg följer samma mönster. Nedskärningar i välfärden samtidigt som klassklyftorna och segregationen ökar. Högerstyret inledde året med att genomföra nedskärningar på över 250 miljoner vilket hotar samhällsbärande välfärdsverksamheter som nu riskerar att behöva läggas ner. Samtidigt som de svälter en redan eftersatt välfärd väljer de att lägga miljardbelopp av skattebetalarnas pengar på hög. Allting tyder på att över tre miljarder kommer läggas i den högen istället för att stärka välfärden. 

När regeringen och högerstyret i Göteborg prioriterar de rika istället för att motverka de växande klassklyftorna väljer Vänsterpartiet en annan väg. Det behövs omfattande satsningar på välfärden och ett skattesystem som skapar jämlikhet. För att göra det behöver vi öka beskattningen på de med allra högst inkomster, på kapital och förmögenheter så att de rikaste får betala mer och subventioneras mindre. Genom att ta från enskilda rika gör vi det bättre för det stora flertalet.

Genom en mer rättvis skattepolitik kan vi också öka bemanningen av personal inom sjukvård och äldreomsorg. Det krävs mycket resurser för att laga sprickorna i välfärden och motverka de negativa konsekvenserna som coronapandemin skapat.  Många anställda inom välfärden har kämpat mer än vanligt och är i behov av fler kollegor och en bättre arbetsmiljö. Alla tydligast har detta blivit inom äldreomsorgen som präglats av nedskärningar sedan 1990-talet början. Något som även bekräftades av Coronakommissionens delrapport som visade att det aldrig fanns förutsättningar att skydda de äldre då det saknas både personal, kunskap och resurser.

Enligt en väljarundersökning Sifo genomfört på uppdrag av Vänsterpartiet är göteborgarna redo att prioritera jämlikhet och välfärd. Undersökningen visade att 6 av 10 göteborgare kan tänka sig en skattehöjning i kommunen om det innebär fler anställda i skola, vård och omsorg. I kombination med en nationell skattepolitik som ökar beskattningen på de allra rikaste kan vi bygga ett samhälle för alla och inte bara några få.

Dessa resultat ligger dessutom helt i linje med andra undersökningar, så som VÄSTSOM-undersökningen, som konstaterar att det finns en stor majoritet för att höja skatten framför att skära ner på välfärden. Detta medan skattesänkningar är betydligt mindre populärt, även om de inte skulle leda till nedskärningar. Men trots att skattesänkningar är mindre populärt har det nationellt genomförts skattesänkningar på över 300 miljarder per år sedan 2006.

Vi är alla vinnare av en skattepolitik som ökar jämlikheten och motverkar klassklyftor. För oss är det självklart att satsa på den generella välfärden, minska de ekonomiska klyftorna och prioritera de ekonomiskt utsatta.

Ämnen i artikeln