Debatt. .

2017-05-11 04:00
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Barnen är grundlurade av Sverige

I många fall har ensamkommande barn och ungdomar flytt från Afghanistan och Iran för att undvika tvångsrekrytering till talibanrörelsen eller kriget Syrien. Nu riskerar de utvisning. Behandlingen av dem här i Sverige strider bland annat mot FN:s barnkonvention, skriver debattörerna.

Vad vi inte visste sommaren 2015, var att vi blivit grundlurade av Sverige. Vi blev lurade att tro att vi fortsatt skulle få ta hand om dessa barn/ungdomar. Barnen/ungdomarna blev lurade att de äntligen funnit en plats i världen där de kunde känna sig trygga och säkra. Dessa barn/ungdomar började i skolan, med en entusiasm som jag aldrig skådat hos några andra barn/ungdomar, de fick möjligheten (som de flesta inte har haft tidigare) att gå i skola, att tro att de skulle få utbilda sig, att tro att de hade en framtid hos oss i Sverige.

I över ett år levde vi lyckliga och glada, väldigt intelligenta barn/ungdomar gjorde stora framsteg i skolan, gick med i olika idrottsföreningar, de var lyckliga att de kunde röra sig fritt, de kunde prata fritt, de kände att Sverige var ett demokratiskt land. Dessa barn/ungdomar älskade livet.

Barn kommer till asylutredning, blir intervjuade av en handläggare på Migrationsverket, får vända ut och in på hela sitt liv och berätta varför de söker asyl i Sverige. Alla dessa barn/ungdomar berättar för verkets handläggare varför de söker asyl i Sverige. De vill inte bli tvångsrekryterade till kriget i Syrien, de vill inte bli tvångs-rekryterade till talibanrörelsen, därför valde de att fly.

Många av barnen/ungdomarna som kommer har inga id-handlingar, de kan inte få id-handlingar i Iran eller Pakistan. De barn som är födda i Afghanistan är registrerade i koranen i den ort/by där de är födda, dessa barn kan ha lättare att få en tazkira än de barn som är födda i Iran, Pakistan.

Tazkira är i princip den enda id-handling som finns i Afghanistan. Bara ett fåtal har möjlighet att skaffa pass, det är för dyrt. Tazkiran är en enkel utformad id-handling som består av foto, födelsedatum med mera. Men när föräldrarna har valt att fly till Iran, Pakistan finns inte möjligheten att kunna få en tazkira utskrivet, för man måste ha kontakter eller behöva åka till Afghanistan och att åka till Afghanistan är alldeles för riskfyllt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Migrationsverket säger att det är lättare om de har id-handlingar, de barn som har tazkira eller pass, blir jätteglada att de har det, eller har haft möjligheten att skaffa det, efter att de kommit till Sverige. Men de blir snabbt fråntagna den glädjen när beslutet kommer, Migrationsverket bedömer tazkira och pass ha lågt bevisvärde, för alla är troligtvis förfalskade. Utredarna säger det är jättebra om du kan få intyg från socialsekreteraren, skolan, familjehemmet, HVB-hemmet som kan styrka din ålder. Barnen går glada till dessa ovan nämnda och får intyg om att de är i den ålder som de uppgivit, de jämförs med andra barn/ungdomar i samma ålder. Dessa intyg bedömer MV:s beslutsfattare inte heller ha något värde, då alla ovan inte har kompetensen att bedöma barns ålder.

 

Efter de godtyckliga massuppskrivningarna, har de flesta överförmyndarnämnder och kommuner, valt att gå på MV:s linje, att dessa barn helt plötsligt blir vuxna. De blir fråntagna sin god man, de får inte bo kvar i sitt boende där de bott i 1,5–2 år. De blir hänvisade till Migrationsverkets förfärliga vuxenboenden, många gånger så långt bort att de inte har möjligheten att gå kvar i sin skola, de mister sina vänner, de mister sin familj, de mister sitt boende.

De skall ta eget ansvar för sitt vuxna liv i Sverige.

De tvångsutvisas och det leder till att barnen/ungdomarna aldrig kommer att få återse sina föräldrar mer. De tvångsutvisas till Afghanistan där deras föräldrar och syskon inte bor, de flesta har flytt Afghanistan och bor som papperslösa i Iran, Pakistan. Varför särbehandlas dessa barn/ungdomar?

De flesta av dessa barn kommer från Iran eller Pakistan, deras föräldrar flydde talibanvåldet i Afghanistan, många av barnen är födda som papperslösa i Iran eller Pakistan. Dessa barn/ungdomar skulle bli tvångsrekryterade till kriget i Syrien eller till talibanerna. Iran, Pakistan vill inte ha hazarer i sina länder.

Afghanistan vill inte ha hazarer i Afghanistan och nu vill inte Sverige ha hazarer i Sverige.

Med allt detta hemska som Sverige utsätter dessa barn/ungdomar för, så mår de allt sämre. Sverige hetsar dessa barn att begå självmord, vissa lyckas – andra blir räddade.

De har tappat all sin framtidstro, de är rädda, de har tappat motivation, de har tappat allt, de vet inte vad demokrati står för längre.

Alla organisationer vittnar i dag om att det Sverige (Morgan Johansson) gör mot dessa barn, strider mot FN:s barnkonvention, och alla andra konventioner, mänskliga rättigheter, utlänningslagen, hets mot folkgrupp. Det främjar barnarbete, det främjar att barn blir barnsoldater, det bryter mot allt vad gäller dessa barn/ungdomar. SAK:s rapportering om Afghanistan bryr sig Sverige inte heller om. Nu är det ordning och reda säger herr Löfven. 

Kicki och Jan 
Familjehem