Debatt. .

2015-06-15 07:35
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Avgiftstryck föder våld

Den bild av kollektivtrafiken som historierna målar upp är inte en kollektiv plats för alla att transportera sig med, utan en hotfull, stressig situation där man blir jagad av Västtrafiks kontrollanter. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För två veckor sedan tog många av oss del av den film som visar hur en busschaufför som kör för Västtrafik blir misshandlad av biljettkontrollanter som arbetar för samma bolag, eftersom han inte kan uppvisa en giltig biljett.

Mannen var på väg hem efter att ha kört en av Västtrafiks bussar under ett arbetspass på 11 timmar. På Götaälvbron blir han konfronterad av biljettkontrollanterna. När chauffören i fråga inte kan visa någon biljett, börjar kontrollanterna skrika på honom och då bussen kommer fram till Backaplan och han försöker resa sig upp för att stiga av blir han först nedtryckt i sätet, för att i nästa stund bli knuffad av bussen. Väl ute på hållplatsen tillkallas en väktare, som brottar ner chauffören och förser honom med handfängsel.

Detta är inte första gången som Västtrafiks kontrollanter skapar rubriker om övervåld. Efter att misshandeln av en resenär våren 2012 uppmärksammades i sociala medier togs alla biljettkontrollanter ur tjänst. En ”internutbildning i bemötande” skulle hindra kontrollanter med kort stubin från att misshandla oskyldiga resenärer. Detta nya bemötande har visat sig bristande och bekräftar i stället att biljettsystem och kontrollanter föder våldsamma situationer. Att resenärer känner sig otrygga i den miljö som skall föra dem till arbete, skola och fritid är ett misslyckande för Västtrafik. Vi blir ständigt kontaktade av skakade resenärer som blivit utsatta för kontrollanternas övervåld. De berättar om allt ifrån att blivit knuffade, till fasthållna och misshandlade. Den bild av kollektivtrafiken som historierna målar upp är inte en kollektiv plats för alla att transportera sig med, utan en hotfull, stressig situation där man blir jagad av Västtrafiks kontrollanter. 

Vi är trötta på att som resenärer behöva vara rädda för att utsättas för våld och trakasserier och vi är trötta på att Västtrafik accepterar att människor blir behandlade på detta sätt utan att några förändringar genomförs. Det som inträffade nyligen är en konsekvens av den intensiva jakt som Västtrafik genom diverse vaktbolag för på de som inte har råd att betala ett högt pris för att kunna ta sig till arbete, skola och fritid. Även om de inblandade kontrollanterna och väktarna naturligtvis överskred sina befogenheter, så menar vi att det uppdrag de från första början fått av Västtrafik inte är motiverat i sig. Den otrygghet och rädsla som uppstår vid biljettkontroller kommer från ett hot om våld, och det våld som faktiskt utövades nyligen, dessutom mot en av de arbetare som dagligen får kollektivtrafiken att fungera, är den yttersta konsekvensen av det repressiva klimat som biljettsystem och biljettkontroller skapar. En avgiftsfri kollektivtrafik hade kunnat bidra till att undanröja denna otrygghet. Alla har rätt till sin stad och sin omgivning, och att kunna röra sig i den utan att vara rädd för att riskera vare sig sin ekonomi eller sin hälsa.

Misshandeln av busschauffören för ett par veckor sedan är ett hemskt exempel på hur biljettsystemet leder till en oproportionerlig och ofta våldsam jakt på de som inte kan betala. Vi uppmanar alla våra medresenärer att vara uppmärksamma på kontroller och biljettkontrollanternas övertramp, att ingripa när ni bevittnar hot och våld. Framför allt krävs det att vi tillsammans visar att vi inte finner oss i varken oskäliga priser eller hot och våld från kontrollanternas sida. Vi manar till en avgiftsstrejk, tills dess att kollektivtrafiken finansieras med gemensamma medel, och inte av de som redan har minst.

Resenärer i hela Göteborg, nu kräver vi rättvisa!

Joel Ottosson, Kristin Blinge, Linda Kreuzinger 
Joel Ottosson, Planka.nu. Kristin Blinge, Planka.nu. Linda Kreuzinger, Resenärer för rättvisa.