Debatt. .

2015-08-03 09:13
Bild: Fredrik Persson/TT

Att göra anspråk på att vara en kunskapsstad förpliktigar

Förra året nominerade inte studenterna här i Göteborg sin egen stad till att bli årets studentstad. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För ett par veckor sedan började antagningsbeskeden trilla in för blivande studenter runt om i Sverige. Förutom själva utbildningen behöver de blivande studenterna nu fundera över vilken stad de vill leva och verka i de kommande åren.

Göteborgs förenade studentkårers hållning är att det är en samhällsinvestering att satsa på högre utbildning. Vi ser helt enkelt gärna att så många som möjligt läser vidare efter gymnasiet. Vi ser självklart gärna även att de gör detta i just Göteborg.

Men för att detta ska bli verklighet måste Göteborg förutom att hålla hög kvalitet på de olika utbildningarna även erbjuda en attraktiv stad att leva i. Som Sveriges näst största stad finns det mycket som lockar, men det till ett pris. Att leva som student i Göteborg kostar 8 556 kronor mer per år än riksgenomsnittet. Detta kan låta som småpengar, men för en student är det nästa två hela snitthyror på den redan knappa inkomsten. 

Ytterligare en aspekt i detta är att den genomsnittliga studenten går back varje år, vilket gör att den genomsnittliga göteborgsstudenten går 8 556 kronor mer back än genomsnittet.

Kostnaderna för mat, kläder och kurslitteratur är lika höga, oavsett var i Sverige som du pluggar. Det som sticker ut i Göteborg är kostnaden för kollektivtrafik samt boendekostnaderna. Inom kollektivtrafiken finns det såklart inga alternativ till Västtrafik och som bostadsmarknaden ser ut i Göteborg få man vara glad om man lyckas hitta tak över huvudet innan terminen startar.

Det som kollektivtrafiken och bostaden har gemensamt är att de är styrda av politiska beslut, vilket i sin tur betyder att det inom en överskådlig tid går att ändra på om bara viljan och modet finns där. 

Göteborg gör anspråk på att vara en kunskapsstad. Detta förpliktigar. Förra året nominerade inte studenterna här i Göteborg sin egen stad till att bli årets studentstad. Detta beror till stor del på de problem som nämnts samt avsaknaden av beslut för att adressera dem.

Högre studier bör ses som en investering för samhället i stort och bör behandlas som det. En svår ekonomisk situation upplevs som stressande och psykiskt påfrestande vilket kan påverka de akademiska resultaten. Detta kan leda till ekonomiska svårigheter och en i slutändan ökad kostnad för samhället. För att det ska bli ändring på detta måste politiker både i kommunen och regionen aktivt arbeta med att göra det enklare att leva som student i Göteborg. Inte bara för att leva upp till att vara en kunskapsstad utan även för att det, som vi ser det, inte finns några förlorare på att göra staden till den kunskapsstad som den aspirerar på att vara. 

Andreas Sjöö & Anton Marmelind 
Andreas Sjöö är ordförande och Anton Marmelid är vice ordförande för Göteborgs förenade stundentkårer.