Debatt. .

2018-11-02 08:11
Puffetikett
ETC Göteborg

Arbetsmiljön för blåljuspersonalen måste bli mer trygg

Vi socialdemokrater har gått från ord till handling när det gäller att underlätta för blåljuspersonal. Detta är ytterligare ett steg i utvecklingen i en fråga som bokstavligen handlar om liv och död. 

Poliser, brandmän och sjukvårdspersonal utför samhällsbärande uppgifter och deras arbetssituation ska vara den bästa möjliga. I riksdagen kommer jag arbeta aktivt för att se till att detta blir verklighet.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Arbetsmiljön för blåljuspersonal är tuff och farlig. En undersökning av Demoskop visar att hälften av tillfrågade ambulansstationer inte lyckas genomföra sina utryckningar tillräckligt snabbt. Mellan 2012 och 2017 omkom sex personer från räddningstjänsten i tjänsten till följd av trafikolyckor, under utryckning eller under räddningsarbete på vägen.

De som jobbar med att hjälpa människor i nöd har en stor tidspress och ett tungt ansvar. Deras möjligheter att utföra sitt arbete ordentligt får livsavgörande konsekvenser. Blåljuspersonalens arbetsplats är överallt, mitt bland oss människor och därför är det vi medborgare som kan underlätta för dessa vardagshjältar att utföra sina uppdrag.

En tryggare arbetsmiljö för blåljuspersonal är möjlig. Det förutsätter att vi har regler och lagar i samhället om hur vi ska bete oss i vissa situationer.

Under den gångna mandatperioden har vi socialdemokrater lagt förslag om skärpta straff för våld eller hot mot tjänstemän och att införa en speciell lag som straffar blåljussabotage. Den gör det straffbart att angripa eller störa polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård på ett sätt som hindrar eller försenar deras uppdrag.

Det här arbetet måste fortsätta. Jag kommer att lägga en motion i riksdagen som tydligare reglerar hur bilister ska agera för att underlätta för utryckningspersonal. Det innebär i korthet att man, vid köer och trafik som rör sig väldigt långsamt, håller sig till sidan av sitt körfält för att lämna utrymme mellan körfälten så att utryckningspersonal enklare kan komma fram. Redan idag finns liknande lagar i Tyskland.

Att se till att blåljuspersonal får mer pengar och starkare lagligt stöd gör verklig skillnad. Det är bättre än att prata om förbättringar men presentera en ekvation där lösningen alltid är sänkta skatter.

Vi socialdemokrater har gått från ord till handling när det gäller att underlätta för blåljuspersonal. Detta är ytterligare ett steg i utvecklingen i en fråga som bokstavligen handlar om liv och död.

Mattias Jonsson (S) 
Riksdagsledamot