Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Almega måste ta ansvar

Dan Gabrielsson, ordförande för LO-distriktet i Västsverige.
Dan Gabrielsson, ordförande för LO-distriktet i Västsverige.

ETC Göteborg.

Att de sämst avlönade ska tvingas betala extra genom att sälja värden i sina avtal är inget som vi kommer att gå med på, skriverDan Gabrielsson, ordförande för LO-distriktet i Västsverige.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

För att kämpa mot löneorättvisor måste man börja någonstans. Därför har alla 14 LO-förbund enats om att tillsammans stå upp för rättmätiga löneökningar för alla och en låglönesatsning som gynnar minst hälften av LO:s kvinnor.

Fack och arbetsgivare inom industrin var först ut att teckna avtal enligt den här principen och flera har sedan följt efter. Parterna har tagit ansvar.

Nu kräver flera LO-förbund samma sak från motparten Almega. Inte mer, inte mindre. Men det blir tvärstopp. Fastighets har tvingats varsla om strejk och så även Seko.

Almega riskerar och utmanar på detta sätt arbetsfreden och industrinormeringen, den modell som skapat trygga avtal med reallöneökningar. Av ideologiska skäl sätter de hela arbetsmarknaden i gungning.

På ett närmast provokativt sätt straffar Almega grupper av arbetare som har låga löner och hård arbetsmiljö. Alla de som ser till att Sveriges fastigheter fungerar, de som städar i de värsta miljöerna, de som kör tåg med malm och passagerare genom natten och de som håller igång kollektivtrafiken genom att städa vagnar.

Arbetare som bär viktiga delar av Sveriges vardag ska inte ha samma rätt som andra i Almegas värld. Det är ingen tvekan om att det är principerna om att inte ge de sämst betalda sin rättmätiga del som vägleder Almega.

Samtliga LO-förbund står bakom industrinormeringen som är på 6,5 procent på tre år plus låglönesatsningen. Vi är enade. Att de sämst avlönade ska tvingas betala extra genom att sälja värden i sina avtal är inget som vi kommer att gå med på. Det spelar ingen roll hur hårdnackat motstånd Almega bjuder på. Vi kommer inte att ge oss.

Men det finns fortfarande tid för Almega att ta ansvar och besinna sig. 14 förbund med 1,5 miljoner arbetare står bakom de förbund som tvingas varsla.

Vår uppmaning är enkel. Teckna avtal i enlighet med övriga arbetsmarknaden. Vi vet vad som bygger Sverige starkt och tryggt, vi tvekar inte i den striden.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00