Debatt. .

2013-11-15 01:00

Alla barn har rätt till ekologisk skolmat

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I Göteborgs-Posten kan man på ledarplats läsa att kommunens satsningar på vegetarisk mat och ekologiskt kött sker på bekostnad av barn, gamla och djur. Skribenten ondgör sig till exempel över att det ekologiska köttet är allt för dyrt så att annat får stryka på foten. Likväl anser skribenten att det är naivt att tro att ekologiska produkter alltid är de bästa. Detta vill vi bemöta.

Vi tycker nämligen att Göteborgs stad, precis som till exempel Lund, Malmö, Södertälje, Sigtuna och Eskilstuna, gör helt rätt när de väljer att lägga skattepengar på mat som odlats och framställts med stor omsorg om människorna, djuren och vår miljö.

Att odla spannmål, som sedan blir till foder för djuren, utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, innebär faktiskt att världen blir lite bättre. Det är inget moraliserande. Det är fakta. Att bin, fåglar och fjärilar dör till följd av användningen av kemiska bekämpningsmedel är vetenskapligt belagt. Att de miljöfarliga kemikalierna läcker ut i våra vattendrag och närmiljö är fakta. Allt detta och många fler negativa aspekter av vanligt jordbruk slipper man när man köper mat som är ekologiskt producerad.

Vi vet också att näringen inte är sämre i ekologisk mat jämfört med vanlig mat. Däremot minskar risken att utsättas för kemiska bekämpningsmedel på och i sin mat när man handlar ekologiskt och Krav-märkt. Studier visat att man minskar risken för rester av kemiska bekämpningsmedel i sin urin om man äter ekologisk mat istället för vanlig mat. Det är inte moraliserande. Det är inte heller skrämselpropaganda. Det är fakta.

Just Krav-märkt och ekologiskt kött innebär till exempel bättre välfärd för djuren som får vistas mer utomhus, äta obesprutat foder och helt enkelt leva ett mer naturligt liv än andra djur. Självklart behandlas sjuka djur, däremot slipper de äta antibiotika i förebyggande syfte.

Just därför tycker vi att alla skolelever har rätt till ekologisk mat. Att människor som vistas på sjukhus eller äldreboenden har rätt till mat som inte är besprutad. Att lägga skattebetalarnas pengar på mat som inte förorenar vår jord är inte moraliserande. Det är smart!

Lars Nellmer, vd Krav

ETC Göteborg publicerade en artikel av Jonas Paulsson, som skrev att kommunpolitiker bör besluta om att varannan dag servera helt vegetariskt i skolmatsalarna samt satsa på ekologiskt: http://goteborg.etc.se/debatt/infor-varannan-vegetariskt. Den besvarades sedan av Göteborgs-Posten, på ledarplats: http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.2165738-ekologiskt-inte-alltid-det-basta. Nu fortsätter debatten hos ETC Göteborg.