Nyheter.

2016-01-15 08:59
  • Forskare ska nu undersöka vad turister äter. Erik Lundberg på Centrum för turism konstaterar att man med fördel kan föreslå fisk eller vegetariskt i stället för kött i Göteborg. Bild: Hanna Strömbom
    Forskare ska nu undersöka vad turister äter. Erik Lundberg på Centrum för turism konstaterar att man med fördel kan föreslå fisk eller vegetariskt i stället för kött i Göteborg.
  • Resan hit och hem innebär störst klimatpåverkan. Under vistelsen försöker bland annat turistbyrån att få även turister att ta vagnen. Bild: Hanna Strömbom
    Resan hit och hem innebär störst klimatpåverkan. Under vistelsen försöker bland annat turistbyrån att få även turister att ta vagnen.
  • Skärgården lockar. Bild: Hanna Strömbom
    Skärgården lockar.

Turismens påverkan på klimatet under lupp

Fakta om klimatpåverkan i Västsverige

  • Total klimatpåverkan turism i Västsverige (kg): 349 000 000
  • Klimatpåverkan per turist (kg): 110
  • Klimatpåverkan per gästnatt (kg): 39

Olika gasers miljöpåverkan räknas om till enheten CO2 ekvivalenter. Siffrorna är bruttotal, alltså utan att räkna bort den påverkan respektive person har haft på klimatet om hen hade stannat hemma. Uppgifterna är baserade på data från tidigare forskning.

Källa: Turistens klimatpåverkan

Exempel på olika måltiders klimatpåverkan:

  • Vegetariskt: 0,600
  • Makrill: 0,620
  • Kyckling: 0,901
  • Lax/torsk: 0,927
  • Kolja: 0,979
  • Fläskkött: 1,317
  • Nötkött: 4,450

Siffror i kg CO2 ekvivalenter.

Turism

Besöksnäringens organisation Svensk Turism har som nationell vision att turismens omsättning i Sverige ska öka till 500 miljarder kronor år 2020 – att jämföra med 268,5 miljarder år 2014. 

Hösten 2015 var den mest framgångsrika någonsin för svensk turism och de tre storstäderna tar en allt större del av turistkakan. 

Rekordmånaden för Göteborg under 2015 var juli då Tillväxtverket och SCB har noterat 689 205 gästnätter i Storgöteborg.  

Källa: Tillväxtverket, SCB