Nyheter.

2017-06-19 11:00
Kamerorna ska sitta på offentliga platser.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
Kamerorna ska sitta på offentliga platser.

Hammarkullen kan få övervakning före årsskiftet

Bostadsbolaget skrotar sina kritiserade planer att sätta upp kameror i Hammarkullen. Skälet är att polisen planerar kameraövervakning i området.

Hammarkullen, Hjällbo och Bergsjön ska förhoppningsvis få kameraövervakning innan årsskiftet. Det säger den lokale polischefen Ulf Merlander till tidningen Hem & Hyra.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Tidigare hade Bostadsbolaget planer på att själva sätta upp kameror i Hammarkullen, vilket fick hård kritik från Hyresgästföreningen i Angered i våras. Nu står det alltså klart att det i stället blir polisen som kommer att stå för kameraövervakningen i området.

 

Sätts upp vid torg

Ulf Merlander, chef för lokalpolisområde Nordöstra Göteborg, säger till tidningen Hem & Hyra att han inte vill gå ut exakt med var kamerorna kommer att sitta, men att det kommer att bli på offentliga platser där man vet att det förekommer mycket brottslighet.

Oftast kommer kamerorna inte att sitta inne i själva bostadsområdena. Hammarkullen, Bergsjön och Hjällbo är prioriterade i ansökningsprocessen, men även Lövgärdet och Gårdsten kan vara aktuella. 

– Det kan vara någon enskild gata, men i första hand handlar det om torg eller platser som är knutna till kollektivtrafiken. Framför allt handlar det om att störa ut viss brottslighet, som öppen narkotikahandel och allvarliga våldsbrott, säger Merlander till tidningen. 

 

Befogat med övervakning

Det handlar om kameror som gör att polisen i direktsändning kan se vad som händer på platsen. Enligt Merlander har kamerorna tre syften. Dels skapar de ökad trygghet för de boende, dels bidrar de till att få bort viss brottslighet från platsen och dels kan de vara behjälpliga i utredningsarbetet. 

– Vi överväger alltid den personliga integriteten, men när det gäller brottsutsatta och otrygga platser anser jag att det är befogat med kameraövervakning, säger Merlander.